Jasci & Marchesani

Sebastiano Jasci werd “lu lattàre” (de melkboer) genoemd omdat hij een koeienfokker was die elke dag melk leverde aan de lunchtafels van de inwoners van Vasto. Eigenlijk beoefende de hele familie landbouw en wijdde zich aan tafeldruiven en fruitbomen. Dit was zo totdat Sebastiano het licht zag. Zich bewust van hun voorouderlijke traditie, realiseerde hij zich dat hun toekomst wijn zou zijn. Momenteel hebben moeder Marchesani en vader Jasci nog steeds hun ogen op de wijnmakerij gericht, terwijl Nicola de leiding van het bedrijf overnam. Zijn vrouw Federica zorgt voor de technische aspecten van de wijnproductie, terwijl zijn schoonzus Teresa de administratie van de wijnmakerij verzorgt.

Wij bezochten de wijngaard in Februari 2024 en werden fantastisch ontvangen door Federica. Je voelt dat dit nog steeds een familiebedrijf is. De productie en de inox vaten bevinden zicht letterlijk onder de woonst. We werden ons nog meer bewust van hoe natuurlijk zij het vinden om aan biologische wijnbouw te doen. Ze zijn zo begonnen in de jaren 60 en werden zo pioniers in Italië. Waar biodynamie vaak stopt na het oogsten denken ze bij J&M steeds verder. Een aantal zaken op een rijtje:

– De flessen worden gemaakt met dunner glas wat het transport goedkoper en makkelijker maakt.

– De kurken voor de witte wijnen worden gemaakt van 100% suikerriet. Er wordt ook geëxperimenteerd met verschillende versies met een andere doorlaatbaarheid.

– De etiketten worden gedrukt op gerecycleerd papier.

– Er werd vorig jaar geïnvesteerd in een nieuwe bottelmachine. Er wordt in het proces zoveel mogelijk zuurstof onttrokken aan de fles. Dit resulteert in minder toegevoegde sulfieten en een zelfde houdbaarheid.

– De betonnen tanks werden allemaal vervangen door inox, hierdoor zijn er minder chemische middelen nodig om de tanks te reinigen.

website