Abruzzo is een wijnstreek gelegen in het zuiden van Italië, aan de oostelijke kant van het land. Het is een regio die bekend staat om zijn schilderachtige landschappen, met bergen, heuvels en de Adriatische Zee in de buurt. De wijnbouwtraditie in Abruzzo gaat vele eeuwen terug, en de regio staat bekend om de productie van enkele opmerkelijke wijnen. Hier zijn enkele belangrijke punten over de wijnstreek Abruzzo:

  1. Druivenrassen: Abruzzo is vooral bekend om rode wijnen, waarbij de Montepulciano-druif domineert. Montepulciano d’Abruzzo is waarschijnlijk de meest beroemde wijn uit de regio. Naast Montepulciano worden ook enkele andere druiven geteeld, waaronder Sangiovese voor rode wijnen en Trebbiano en Pecorino voor witte wijnen.
  2. Montepulciano d’Abruzzo: Dit is de meest bekende wijn uit de regio en wordt gemaakt van de Montepulciano-druif. Het is een rode wijn die bekend staat om zijn diepe kleur, volle body en rijpe fruitaroma’s. Montepulciano d’Abruzzo is vaak een toegankelijke wijn met zachte tannines.
  3. Pecorino: Naast rode wijnen heeft Abruzzo ook enkele opmerkelijke witte wijnen, waarvan Pecorino een belangrijke druif is. Pecorino-wijnen zijn fris, levendig en hebben vaak aroma’s van citrusvruchten en bloemen.
  4. Terroir: Het terroir van Abruzzo varieert sterk, met zowel kustgebieden als bergachtige gebieden. De hoogte en de nabijheid van de zee kunnen aanzienlijke invloed hebben op de wijnen, waardoor er diversiteit ontstaat in smaakprofielen.
  5. Typische gerechten: De wijnen van Abruzzo gaan goed samen met de lokale keuken, die vaak stevig en smaakvol is. Gerechten zoals arrosticini (gegrilde schapenvleesspiesjes), pasta alla chitarra en porchetta (geroosterd varkensvlees) zijn lokale specialiteiten die goed passen bij de wijnen van de regio.

Al met al heeft Abruzzo een rijke wijntraditie en biedt het een scala aan wijnen die zowel lokaal gewaardeerd als internationaal erkend worden.